Vaste elementen

Het Kersenfeest is een evenement dat van tradities aan elkaar hangt, zonder deze tradities geen Kersenfeest. Allemaal samen bepalen ze de gezellige en gemoedelijke uitstraling van dit grootse dorpsfeest.

Jaarlijks terugkerende elementen tijdens het Kersenfeest zijn:

Kersentrio

Vanaf 1960 werd het kersenfeest – dat jaar georganiseerd door Harmonie St. Cecilia – opgeluisterd door een kersenkoningin met twee hofdames. De eerste kersenkoningin was Diny Milder en de hofdames waren Tonny Berns en Petra Roelofs.

De kersenkoningin en hofdames worden op de vrijdagavond voorafgaand aan het kersenfeest gepresenteerd om de feestelijkheden te openen. Verder zijn ze aanwezig bij alle activiteiten die er tijdens het kersenfeest plaatsvinden. In 1960 werd het koninklijk gezelschap op een open platte wagen, getrokken door een paard, door Gendt gereden. Prinsesje Marijke Witjes vergezelde de koningin en Albert Hoogveld was de koetsier. Vanaf deze tijd waren er weer meer verenigingen die belangstelling toonden voor de organisatie zoals de VVV zelf, sportvereniging Pro Corpore, carnavalsverenigingen De Waskniepers, De Letste Stuver en De Gentenarren, ponyclub De Waalruiters, Stichting Kersenfeest, Scouting Gendt, voetbalvereniging De Bataven, Gendtse Winkeliers Vereniging, vrouwenvereniging MEDOS, Zwem- en Polovereniging Thetis en sportvereniging Tweestroom.

Voor meer informatie zie deze pagina.

Zilveren Kers

Vanaf 1967 werd er na de onthulling van de kersenkoningin en de hofdames een Zilveren Kers uitgereikt aan een persoon of een vereniging die zich op bijzondere wijze inzette voor de gemeenschap. Deze Zilveren Kers wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de Gendtse VVV. Met de instelling van de Zilveren Kers greep de organisatie terug op een vooroorlogs gebruik. In 1938 en 1939 was ook al zo’n onderscheiding uitgereikt. De Zilveren Kers symboliseert de niet te verbreken band tussen Gendt en de kers. In de loop van de tijd hebben o.a. tambour-maître Hein Wegh, ruiter Harry Wouters van den Oudenweijer, KNVB-bestuurder Fons Peters, Batavenman Wim Leenders, de vrijwillige Gendtse brandweer, Gerlof Reindersma van de Koninklijke Federatie van Muziekgezelschappen, Riek Veldkamp voor haar inspanningen voor mensen met een geestelijke beperking, Batavenbestuurder Peter Kersten en verenigingsman Jos Aarntzen er een gekregen. Voorwaar een bont gezelschap.

Het Sprauwejagersgilde

Het dorp Gendt was in vroegere jaren het kersenland bij uitstek. De prinsessen van Oranje waren omstreeks halverwege de vorige eeuw al in een Gendtse hoogstam kersenboomgaard.

In de tijd tot omstreeks 1960 waren er in Nederland nog diverse hoogstam-kersenboomgaarden, hoofdzakelijk gelegen in de Betuwe en op kleinere schaal in Zuid-Limburg en Zeeland.

Deze werden in de zestiger jaren, nota bene met subsidie van de overheid massaal gerooid. De arbeidskosten waren inmiddels te hoog opgelopen om een goed rendement te behalen. Ook het keren van de spreeuwen (sprauwen in het Gendtse dialect) was een kostbare zaak geworden. De eens zo beeldbepalende hoogstamkersenboom in de Betuwe, moest het onderspit delven van de economie.

Het sprauwejagersgilde vormt een eerbetoon aan die prachtige kersentijdtraditie. Het gilde bestaat uit maximaal tien mannen en wanneer een persoon de groep ontvalt, dan behoren alle negen sprauwejagers ingenomen te zijn met het nieuwe gildelid.

Tijdens het Kersenfeest zijn de mannen terug te vinden op de braderie met hun overheerlijke Kersenkoek.

Lunapark

Diverse kermisattracties op het Julianaplein die voor jong en oud vertier verzorgen.

Braderie

In 1975 dreigde de traditie van het Kersenfeest aan glans te verliezen, maar de toenmalige voorzitter van Harmonie St. Cecilia, Gerrit Bekhuis, kwam met het voorstel om tijdens het kersenfeest een braderie te organiseren. Met medewerking van de Gendtse Winkeliersvereniging heeft het kersenfeest daarna weer aan betekenis gewonnen en is dan ook uitgegroeid tot een echt Over-Betuws festijn. De laatste jaren kende de braderie een moeizame zaterdag tegenover een hele mooie zondag. Vanuit de winkeliersvereniging werd besloten om op de zaterdag meer de nadruk te leggen op activiteiten voor de jeugdige inwoners van Gendt en wijde omgeving naast de marktkramen. Op de zondag ligt de nadruk traditioneel op de marktkramen.

Feesttent

Gesitueerd op de voormalige Julianaweide. Alle avonden tijdens het Kersenfeest zal hier een muzikaal programma plaats vinden. De laatste jaren hebben diverse grote namen het podium in Gendt beklommen, waaronder Mooi Wark, Mental Theo, Kraantje Pappie en Snollebollekes.

Triathlon

Sportevenement, georganiseerd sinds 1989, met een brede regionale uitstraling. Zowel atleten als toeschouwers komen uit de hele regio naar Gendt. In een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen komen 200 sporters langs en door de overige festiviteiten. De Gendtse Triathlon vindt het fundament in veel plaatselijke en regionale deelnemers, zij vormen de vaste kern van atleten die de Gendste wedstrijd zo bijzonder, aantrekkelijk en ontzettend spannend maakt. Daarnaast nemen Nederlandse toppers uit de regio graag deel en zien de Gendtse kwart als hun thuiswedstrijd.

Startschot met kersenkanon
De start van zowel de individuele kwart- als de trio-triathlon zal op 13.00 uur tegelijkertijd plaats vinden op Zwembad Walburgen en als vanouds worden de deelnemers weggeschoten met behulp van het ‘kersenkanon’. Een ‘kanon’ dat in de ochtend nog dienst doet om de ‘sprauwen’ (lees spreeuwen) in de boomgaard bij de kersen te verjagen.

Horeca

Er zullen meerdere terrassen met muziek en een hapje en drankje te vinden zijn.

Beachvolleybal

Jaarlijks strijden diverse teams om de winst tijdens het 2-daagse toernooi, van beginners tot gevorderden sporters.